Az emberi szervezet számára a nélkülözhetetlen aminosavakat jelentős mértékben azok a fehérjék tartalmazzák, amik az állati eredetű élelmiszerekben találhatóak. Ezeket a szervezet magától egyáltalán nem képes előállítani, szóval csak annyi áll belőle rendelkezésünkre, amennyit az adott étel tartalmaz. A baromfiállatok húsai az összes szükséges aminosavakat tartalmazzák, amiből kifolyólag az egyik legegészségesebb táplálék, ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen fogyasszuk őket, de igazából ebben véleményem szerint nem is szenvedünk hiányt, mindenki szereti a szárnyas ételeket, nem véletlenül.
Az legnépszerűbb baromfiétel a csirke. Ennek otthoni átdolgozása nagyon könnyű, és a húsa nagyon könnyen emészthető. Étkezési szempontból nagyon értékes, zsírtartalmának eloszlása nagyon kedvelő, puhák az izomrostjai, teljes értékű és magas fehérjetartalommal rendelkezik. Az oxigén elszállításban fontos szerepet vállal a sejtek részére a vas, amit a csirkehús is tartalmaz. Ezen kívül rengeteg B-vitamin forrásaként jeleskedik. Emellett a szárnyas mellett egy másik baromfi is kiemelkedik, a pulyka. Ennek fogyasztása látványosan fejlődik egész Európában, a magyarországi felhasználás pedig a világ élvonalában van. Számos olyan ételféleség elkészíthető belőle, amit eredetileg vörös húsokból alkotnánk meg. A diétázók számára hasznos táplálék, ugyanis a csirkehúsnál is zsírszegényebb, tulajdonképpen a legalacsonyabb zsírtartalommal a pulykahús rendelkezik, illetve bőr nélkül még energiaszegényebb is, tehát kiemelkedő rendeltetéssel bír a fogyókúrázóknak. Ezen kívül nagy része van a kiegyensúlyozott, megfelelő, egészséges táplálkozásban, ugyanis vitaminokban és fehérjében gazdag, továbbá szív- és érvédő hatása van.
Ha nem fogyasztanánk baromfi ételeket, nagy valószínűséggel nem működne olyan jól a szervezetünk, és most bár nem látjuk a különbséget, mivel szerves része a táplálkozási szokásainknak, de ha nem étkeznénk ezekből az ételekből, egészségügyileg romló jelenségek tűnnének fel. A nap legfontosabb étkezése a reggeli, és ezügyben a fent említett tulajdonságai miatt ezügyben a tojás a kiváló választás. Ebédre, vacsorára a szárnyas húsok tökéletesek, a megfelelő élelmiszer fogyasztás kiemelkedő, és meghatározó tényezője.
A háztáji baromfi tartásánál nincs jobb választás, sajnos a bolti csirkék korántsem azt a minőséget adják, amit elvárunk. Sok esetben gyógyszerezve és hízlalva vannak, a húsuk tele nedvességgel, ízük sem olyan mint a tanyasi csirkéé.
Elengedhetetlenek a baromfitartáshoz, kattintson IDE!